Naujienos    »    Apžvalgos    »    Nokia 3230
review_nokia_3230.jpg
3230.jpg
3230b.jpg
3230_Rechts.jpg
cam.JPG
nokia-3230-screen-mainmenu.jpg
3230-s.JPG

Nokia 3230 Siųsti el.paštu

Kaip jau yra tapę trasi tradicija iš dešimties kompanijos Nokia telefonų su operacine sistema, vienas būna ne verslo klasės modelis. Tačiau čia galima pastebėti ir kitą tendenciją, kad verslo ir jaunimo ar stiliaus klasės telefonai tesiskiria pora funkcijų, o kainos skirtumas nebūna toks kokį norėtųsi matyti lyginant tarkim 6-tos ir 3-čios klasės Nokia telefonus išleistus panašiu metu.

Nokia 3230 galima drąsiai vadinti pigesniuoju Nokia 6630 "broliuku", mažai kuo nusileidžiančiu didžiajam "broliui".

Nokia 3230 telefonas yra kiek neįprasto kompanijai dizaino, tačiau trečiosios klasės Symbian telefonas nestandartiniai dizaino sprendimai būdingi (kaip pvz., 3650,3660). Taigi apie telefono išorę. Nokia 3230 – tipiškų matmenų Symbian telefonas (109 x 49 x 19 mm) ir sveria 110 gramų. Lyginant su kitais kompanijos gaminiais jis yra vidutinių matmenų.

Telefono korpusas tarsi padalintas į dvi dalis ir truputi primena Samsung telefonus su už ekrano paslepiama klaviatūra. Toks įspūdis susidaro, nes korpusas ties klaviatūra yra ~3mm plonesnis nei ties ekranu. Gamintojų teigimu tokios konstrukcijos telefoną turėtų būti patogiau laikyti rankoje, tačiau ypatingo komforto tai nesukelia. Korpuso šonuose yra tik vienas – rinkimo balsu mygtukas (kairėje pusėje). Korpuso gale yra 1,2 megapikselių kamera ir nors kameros raiška yra tokia pati kaip ir Nokia 6630 čia kamerai skirta žymiai mažiau dėmesio, jinai neturi apsauginių gumų nei kitokių ją išryškinančių elementų. Labai patiko, kad kameros objektyvas yra pačiame korpuso viršuje, todėl fotografuojant net neįgudęs žmogus retai kada uždengs kamerą pirštu. Taip pat šalia kameros yra greitai susitepantis mažutis veidrodėlis.

Telefono priekyje yra 19 mygtukų ir penkių krypčių vairalazdė (12 skaičių + 7 funkciniai). Skaičių mygtukus noriu tik pagirti, nors jie ir yra labai arti vienas kito ir atrodo gana maži, tačiau jais naudotis tikrai patogu , visi mygtukai kieti ir truputi išgaubti, todėl lengvai atskiriami ir tamsoje. Deja dėl to kad mygtukai labai arti turintiems didesnius pirštus gali būti ne itin patogųs, tačiau jais naudotis tikrai patogiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Funkciniai mygtukai nors ir vidutiniai labiau krypsta į blogąją pusę. Vairalazdei priekaištų beveikt neturiu, nebent nepatiko, kad ji labai maža, tačiau tai didelio diskomforto tikrai nesukelia, nes jinai spaudosi lengvai ir reaguoja tiksliai. Labiausiai nepatiko C ir redagavimo mygtukai juos dažniausiai tenka spausti nagu jei nenori paspausti abiejų vienu metu, o spaudžiant C galima tuo pačiu pataikyti ir į dešinį navigacinį mygtuką, kuris rašant trumpąją žinutę, ją išsaugo ir uždaro programą, o tai tikrai nepakelia nuotaikos. Navigaciniai ir pokalbio pradžios/pabaigos mygtukai irgi labai arti vienas prie kito, tačiau prie to greit įprantama.

Apibendrinant telefonas gana patogus, puikiai laikosi rankoje, neslidinėja, nėra labai didelis, todėl puikiai tilps ir į aptemptų džinsų kišenę. Deja prastas funkcinių mygtukų išdėstymas neleistų už korpusą rašyti daugiau nei 8 iš 10.

Nors Nokia 3230 telefone ir įmontuotas tas pats ekranas kaip daugumoje iki tol išleistų modelių (176x208 taškų raiškos, 64-ių tūkstančių atspalvių) tačiau galbūt dėl programinės įrangos pataisų, o gal dėl kitų techninių subtilybių, vaizdas jame atrodo gražiau nei 7610/6670/6600 modeliuose turinčiuose analogiškus ekranus. Žinoma palyginus su kitų gamintojų naudojančių geresnę LCD matricą (kaip pvz., Samsung) ekranas atrodo gana blankiai, tačiau lyginant su kitais Nokia gaminiais – tikrai neblogai. Raidės ir paveiksliukai ekrane puikiai matomi, o prieš tiesioginius saulės spindulius ekranas nenublanksta tiek, kad nieko nesimatytų. Beje, pats ekranas, dėl korpuso konstrukcijos atrodo vizualiai didesnis nei kituose Nokia Symbian telefonuose, tačiau jo dydis nesiskiria.

Kaip taisyklė, Nokia išleidusi vieną sėkmingą modelį greitai pirkėjams pasiūlo galybę gaminių besiskiriančių vienas nuo kito keliomis funkcijomis. Kaip jau minėjau pradžioje Nokia 3230 yra tarsi Nokia 6630 pigesnis variantas. Taigi žinant kompanijos politiką, šie modeliai neturėtų turėti daug skirtumų. Čia trumpai surašysiu modelių skirtumus:

Nokia 6630 Nokia 3230
Ryšio standartai: UMTS/GSM: 900 / 1800 /1900 GSM: 900 / 1800 /1900
Operacinė sistema: Symbian v8 Symbian v7
Vidinė atmintis: ~10Mb ~5Mb
Graso/vaizdo galimybės: mp3/acc (stereo), 3gpp video, FM radijas mp3/acc (mono), 3gpp video
Kamera: 1280x960 raiškos (16mln. spalvų jpg) 1280x960 raiškos (16mln. spalvų jpg)
PTT: Nėra (galima įsirašyti papildomai) Yra

Kiti skirtumai kaip visual radio 3230 telefone ar skirtingos ekrano temos manau yra dar mažiau reikšmingi.

Trečiosios klasės nokia telefonai daugiau būna skirti jaunimui ar daug iš telefono nereikalaujantiems vartotojams, mėgstantiems pramogas. Taigi sprendimas į Nokia 3230 įdėti FM bangų imtuvą suprantama, tačiau kodėl tada buvo atsisakyta stereo mp3 kuris yra 6630 sunku paaiškinti. Galbūt didžiausias šių modelių skirtumas, kad Nokia 3230 naudoja senesnę Symbian operacinę sistemą (7) kuri nėra pritaikyta dirbti 3G tinkluose. Tačiau nemanau, kad tai blogai, nes sumažina telefono kainą. Nokia 3230 galima drąsiai vadinti 6630 tik be 3G palaikymo.

Dabar trupai aptarsiu pagrindines funkcijas. Nokia 3230 veikia Symbian 7 operacinė sistema su pirmu pataisų paketu (kaip ir 7610/6670) taigi iš esmės šie modeliai daug nesiskiria. Patiko FM bangų imtuvas, antena tikrai nebloga ir mėgstamų stočių galima klausytis ne tik miesto centre o ir kur nors užmiestyje. Žinoma nuvažiavus į mišką Lietuvos pakraštyje teks tenkintis mp3 dainų kolekcija, nes radija atsisakys ką nors transliuoti. Mp3/acc grotuvo kokybė gera (kiek tai leidžia standartinės Nokia ausinės) žinoma norėtųsi, kad būtų stereo atkūrimas. Garsas per telefono garsiakalbį švarus, tačiau malonios ausiai muzikos galima klausytis tik kažkur iki 70% garsumu, nes vėliau kokybė suprastėja. Vibracija vidutinė, puikiai juntama per kelnių kišenę, tačiau nelabai per stora striukę.

Beje kiek nustebino dual voltage reduced size MMC kortelės vieta. Nors telefone ir pritaikyta hot-swap sistema (kortelę galima pakeisti neišjungus telefono) tačiau pati kortelė yra po korpuso ir norint ją išimti tenka jį atidaryti.

Žinoma telefone yra visos funkcijos būdingos šiuolaikiniams telefonams kaip: Java MIDP 2.0, T9 teksto įvesties žodynas, kalendorius, darbotvarkė, žadintuvas, bei gana naujas dalykas telefonuose Push To Talk. Push to Talk (PTT) tai racijos principu veikianti operatoriaus paslauga, kai pokalbis vyksta tarsi susirašinėjimas SMS. Vienas žmogus pasako ką nors ir siunčia kitam, kitas gavęs žinutę ją išklauso, ir siunčia atsakymą. Lietuvoje ši paslauga kolkas neteikiama.

Taip pat negaliu nepaminėti baterijos. Mano nuomone Li-Ion 760 mAh akumuliatoriaus tokiame telefone yra tikrai per mažai. Gamintojo teigimu telefonas pokalbio rėžimu veikia iki 4 valandų, o būdėjimo rėžimu iki 150 valandų. Tačiau intensyviai naudojant telefoną jį teks krauti kas dieną, o nuolat klausant muzikos ir žaidžiant žaidimus gali tekti ir dažniau.

Modelyje įmontuotas 104Mhz ARM4 procesorius, nors jis ir nėra labai galingas, tačiau jo puikiai užtenka.

Kamera yra panaši į Nokia 6630 tačiau dabar kompanija neberašo, kad kamera 1,3 mpx, nors ji yra 1,2mpx (kaip buvo parašyta ant 6630 modelio. Ant Nokia 3230 taip ir parašyta 1,2mpx. 4,5mm skersmens objektyvas, su 1,23mpx skiriamosios gebos vaizdo ieškikliu (daromos 1280x960 raiškos nuotraukos). Žinoma nuotraukos prieblandoje ir šiame telefone yra silpnoji vieta, nes nuotraukose atsiranda gana dideliu taškelių ant vaizdo (triukšmų) be to tamsesni atspalviai susilieja. Taigi nors jums gali atrodyti, kad lauke dar nėra visiškai tamsu telefonas gali manyti visai kitaip. Dalinai problemą išsprendžia naktinio rėžimo įjungimas, o visiškai – NOKIA PD-2 blykstė kuria galima įsigyti atskirai.

Fotografuojant dieną liūdina prastas baltos spalvos balansas (kurio dažnai išvis nebūna), bei neryškūs nedideli objektai. Žinoma telefono negalima vertinti kaip fotoaparato taigi kamera yra tikrai nebloga. Nors žinoma dabar jau yra pasirodę telefonų ir su geresnėmis skaitmeninėmis kameromis, todėl žodžiai 1,2mpx raiškos fotoaparatas telefone nebeskamba taip magiškai kaip prieš keletą metų.

Apibendrinant toks telefonas gali kelionėje pakeisti nedidelę muilinę, tačiau gero fotoaparato tikrai neatstos. Tačiau manau, kad ir tai jau yra ne mažai.

Nors teoriškai Nokia 6630 ir Nokia 3230 foto kameros ir yra identiškos, tačiau kokybės atžvilgiu labiau linkčiau pirmenybę teikti Nokia 6630 modeliui. Nuotraukos su šiuo telefonu gaunasi ryškesnės, o tolimi objektai ir tamsūs atspalviai atrodo geriau, tačiau pastebėjau, kad Nokia 3230 tikroviškiau atkuria spalvas, žinoma spalvas ir 6630 gali atkurti gerai, tačiau tam reikia pavaikščioti su telefonu po fotografuojamą vietą ir rasti tokį kampą kuriame nuotrauka būtų gera, kol tuo tarpu su 3230 to daryti nėra reikalo. Geriausiai visa tai matosi darant nuotraukas giedrą vasaros dieną, žalioje pievelėje. Tačiau Nokia 6630 nuotraukų kokybė malonesnė akiai nei 3230.

Apibendrinant noriu pasakyti, kad Nokia 3230 – vykęs modelis. Tai puikus telefonas su gera foto kamera, FM radijo imtuvu, geromis funkcijomis ir gal kiek nevykusia baterija. Tai telefonas skirtas žmonėms norintiems gero aparato už vidutinę kainą. Žinoma kaina kiekvienam atrodo skirtingai, manau Nokia galėjo ši modelį išleisti ir žemesne kaina, kaip trečiosios klasės telefoną. Pigesnis 6630 variantas šiuo metu Lietuvoje kainuoja tiek pat kiek 6630. Manau jis puikiai užpildo rinkos spragą kurią prieš keletą metų paliko baigtas gaminti Nokia 3660. Tačiau Nokia 3230 būtų vertingesnis jeigu nebūtų 7610/6670, o dabar tai tapo tiesiog 7610 su radija.

Taigi, tik dar kartą pasitvirtina teiginys, kad Nokia leidžia telefonus besiskiriančius vos keliomis funkcijomis.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras