Naujienos    »    Operatoriai    »    Mobiliųjų telefonų baterijos (Li-ion)

Mobiliųjų telefonų baterijos (Li-ion) Siųsti el.paštu

Šiame straipsnyje aptarsime Li-Ion (ličio jonų) baterijų savybes, nes šiuo metu tai labiausiai paplitusi technologija. Tačiau yra ir bendrų savybių, kuriomis pasižymi skirtingų tipų baterijos (Ni-Cd, Ni-Mh, Li-Ion). Technologinis progresas dažnai pašalina neigiamas savybes, užtikrina didesnį saugumą, ergonomiškumą. Aš pats dar mokykloje susidomėjau, kaip veikia mobiliųjų telefonų baterijos (akumuliatoriai), nes norėjau efektyviai ir tinkamai jomis naudotis. Tada internetas buvo tik Amerikoje, apie Wiki niekas net nesvajojo, Lietuvoje žmonės buvo įbauginti aukščiu lubas siekiančiais „386tais“, kurie net interneto „netraukė“... Mokytojai nesuprato, ko aš noriu. Dabar, turiu daugiau informacijos ir patirties, jau galiu kažką pasakyti apie ličio jonų baterijas.

Tam, kad užtikrinti ilgą ir kokybišką Li-Ion baterijos tarnavimą, būtina tinkamai su ja elgtis. Vienas iš esminių dalykų, kurie lemia baterijos gyvenimo trukmę ir tarnavimo kokybę yra pirmas naujos baterijos įkrovimas. Įsigijus naują telefoną komplekte visada būna nauja baterija. Kaip tinkamai ją paruošti darbui? Įdėjus bateriją į aparatą ir jį įjungus tam, kad pamatyti ar nėra akivaizdaus gamyklos broko (galima atlikti trumpą skambutį), aparatą reikėtų išjungti ir prijungus komplekte rastą įkroviklį bateriją krauti ne mažiau 10 valandų. Neturi reikšmės, kad baterija gamykliškai jau būna iš dalies įkrauta. Praėjus nurodytam laikui aparatą galima įjungti ir juo naudotis. Pirmais kartais baterija gali įsikrauti ir išsikrauti ypač greitai – tai normalu. Tačiau nereikėtų stengtis baterijos iškrauti pernelyg greitai, t.y. pulti aktyviai naudotis visomis (ypač daug energijos reikalaujančiomis) aparato funkcijomis. Baterijai išsikrovus po pirmo įkrovimo rekomenduojama pakartoti aprašytus veiksmus dar du kartus. Tik tada baterija įgaus pilną talpumą, atitiks gamintojo nurodytas savybes ir taps atspari su jos talpa susijusioms problemoms. Lygiai taip pat reikėtų elgtis ir pakeitus bateriją, įsigijus naują bateriją atskirai.

Jei įdėję naują bateriją iškrausite dalinę gamyklinę įkrovą, baterija gali prarasti talpumą ir vėliau ją galėsite įkrauti tik dalinai, baterija visada greitai išsikraus. Tai netinkamos baterijos eksploatacijos pavyzdys ir nei gamintojo, nei pardavėjo nederėtų kaltinti dėl neva nekokybiškos produkcijos.

Mobiliųjų telefonų baterijos yra daugkartinio įkrovimo, tai reiškia, kad joms išsikrovus jas galima įkrauti vėl ir tai daryti daugiau nei vieną kartą. Tačiau tai nereiškia, kad jos tarnaus amžinai. Kaip ir kiekvienas daiktas, mechanizmas ar įrenginys, mobiliųjų telefonų baterijos eksploatuojant natūraliai dėvisi, praranda savo savybes, gali sugesti ir tapti nenaudojamos. Nors gamintojai nurodo teoriškai maksimalius baterijų įkrovimo/iškrovimo ciklų skaičius (pvz. 1.000 kartų), praktiškai tie skaičiai gali būti arba yra mažesni (pvz. 250 kartų). Realūs skaičiai priklauso nuo baterijos kokybės, eksploatacijos sąlygų. Ir net nuo elektros parametrų jūsų vietovėje (paprasčiau sakant – nuo rozetės). Žinoma, kad kuo greičiau išeikvosite ir kuo dažniau krausite bateriją, atitinkamai greičiau ji susidėvės. Naudojant paprastą matematiką, jei bateriją krausite kas 2-3 dienas, tai ji jums turėtų tarnauti maždaug 2-3 metus, palaipsniui prastėjant jos savybėms.


Telefonų baterijų savybės dažniausiai nusakomos šiais dydžiais: talpa (mAh), budėjimo trukmė (val.), pokalbio trukmė (val.). Talpa nurodo, kiek laiko baterija galės tiekti numatytą energijos kiekį. Budėjimo rėžimu aparatas veikia, kai juo nesinaudojama. Jis yra įjungtas, tačiau nevykdo jokių daug energijos reikalaujančių užduočių: nesusijungta su kitu abonentu pokalbiui ar su kita įranga duomenų perdavimo ryšiais, neatkuria muzikos ar vaizdo įrašo, jame nepaleistos programos, neatidarytas meniu. Pokalbio rėžimu aparatas paprastai išnaudoja daugiausiai energijos, nes aktyviai keičiasi koduota garsine (vaizdine, duomenų) informacija su bazine stotimi. Papildomai energiją gali naudoti ir kiti veiksniai (žr.lentelę žemiau):

KIEK SUTRUMPĖJA BUDĖJIMO LAIKAS (%):

Silpnas signalas/ieško tinklo: 90

Prijungtas duomenų kabelis: 60-75

Aktyvuotas IRDA: 7

Priimamos SMS: 12

Rašomos SMS: 50

Skambutis: 10-15

Vibruojantis skambutis: 20

Apšvietimas: 15

3G tinklas: 20

Aktyvuotas WLAN ryšys: 50-80

Nuotraukų, vaizdų peržiūra: 30-80

Muzikos perklausa: 30-80

Žaidimai: 30-80





Verta žinoti, kad ličio jonų baterijos gali išsilydyti ar net sprogti, jei yra kraunamos netinkamai ir/arba pagamintos nekokybiškai. Taip pat baterijas gali pažeisti netinkama eksploatacija (aplinkos veiksniai), transportavimas ar tyčinė vartotojo intervencija. Per greitas krovimas (per didelis energijos kiekis, pasiekiantis bateriją per konkretų laiką) lemia temperatūros kilimą baterijos viduje, o nuo per didelės temperatūros lydosi metalai, išsiskiria garai, didėja slėgis ir gali įvykti sprogimas.

Kad išvengti baterijos pažeidimų, buvo sugalvotos apsaugos priemonės, saugančios bateriją nuo neigiamo poveikio ir operatyviai reaguojančios į pokyčius baterijos viduje. Jutikliai siunčia duomenis į specialias "protingas" mikroschemas krovimo sistemoje, kurios reguliuoja baterijos krovimo etapus ir nutraukia baterijos krovimą esant pavojui.


Kartais stebimės "keistai" besikraunančiu telefonu, tačiau tai tėra apsaugos sistemų reakcija. Jei telefonas įsikrauna ne iki galo - baterija dėl savo cheminių savybių prarado pilną talpumą, pernelyg kaista dėl baterijos viduje ar išorėje susidariusių aplinkybių. Jei iki pilno talpumo trūksta tik kelių procentų - baterijos krovimas išvis nepradedamas, nes pradėjus vieną ar kitą krovimo etapą baterija gali nukentėti labiau, nei kad yra prasmės ją krauti tais keliais procentais. Situacijų būna labai įvairių, priklausomai nuo gamintojų ir įrenginių.

Aišku, būna ir tokių atvejų, kai sugenda pačios įkrovimo apsaugos sistemos ar įkroviklis, sugenda mikroschema ar trumpina/nekontaktuoja įkrovimo laidas. Kartais net patikimiausi gamintojai įvelia gamybos broką. Tačiau aukščiausios kokybės gaminius, atsakomybę už patirtą žalą naudojant juos pagal gamintojo rekomendacijas, brokuotų gaminių pakeitimą garantuoja tik patikimi orginalių dalių gamintojai, kurie investuoja į testavimą, kokybę bei gerą savo vardą. Žinoma, tokie gaminiai kainuoja brangiau. Kokybės kontrolė neoriginaliuose gaminiuose gali būti prastesnė. Tačiau specialistai pripažįsta, kad šiais laikais net neoriginalios baterijos savo kokybe ir savybėmis nenusileidžia originalioms, kartais net viršija reikalavimus. Vartotojo teisė rinktis, bangesnį ar pigesnį produktą įsigyti, tačiau žinodamas technologijos ypatybes jis gali priimti labiausiai jo poreikius tenkinantį sprendimą.

Pastebėsiu, kad naudojant nekokybiškai pgamintus ir gamintojo nepatvirtintus įkroviklius ar baterijas, galite sugadinti telefoną, susižeisti patys ir padegti namus. Nekokybiškoje įrangoje gali nebūti apsaugos sistemų, kurios tausoja energiją ir efektyviai saugo bateriją nuo pažeidimų, o taip pat ir jus nuo nelaimių. Tokiu atveju nei telefono, nei nekokybiškos baterijos ar įkroviklio gamintojas neprisiima atsakomybės už sugadintą turtą ar kitas nelaimes.



Informacija parengta naudojantis šiais šaltiniais:
Wiki, Battery University
ir eXitas - mobai.lt

Autorius: ConnectIT


Makarov 2011-10-19

Išties juokinga skaityti tokį straipsnį, kai rašoma, jog naują bateriją reikia krauti 10h... Gal jūs pabuskite iš tos glūdžios praeities ir Ni-Mh baterijų laikų, su savo krovimais, nekišdami savų pasakų žmonėm į galvas. Ar bent kiek suprantat rašydami straipsnį kaip vyksta krovimas mobiliajame telefone, kas už jį atsako? Dabar pats telefonas kontroliuoja , o ne pakrovėjas, kaip būdavo su pirmaisiais modeliais. Imkim pvz sony ericcson telefoną, pradedam jį krauti, jis pilnai įkrauna bateriją ir nutraukia krovimą, srovės tiekimą, taupydamas elektros energiją. Po 10h \"krovimo\" pažiūrėjus į telefoną, baterija nebebus 100 proc įkrauta, o kažkiek išsikrovus per tą laiką. Ir tik ištraukus ir vėl įkišus pakrovėją bus pradedamas krovimas. Tad prieš rašydami tokius straipsnius bent pasidomėkite mobiliaisiais telefonais ir jų veikimo principais. Gėda.

Jūsų komentaras