Naujienos    »    Apžvalgos    »    Nokia 6630
review_nokia_6630.jpg
6630_1.JPG
6630_2.JPG
6630_3.JPG
6630_4.JPG
6630_5.JPG

Nokia 6630 Siųsti el.paštu

NOKIA, išleisdama dar vieną S60 serijos telefoną, tik dar kartą pabrėžė savo dominavimą protingųjų telefonų rinkoje. Dar prieš keleta metų atrodė, kad NOKIA S60 telefonai negyvuos amžinai, tačiau šiandien kompanija kardinaliai keičia šį požiūrį, išleisdama dar vieną 60-tosios serijos telefoną su Symbian operacine sistema NOKIA 6630.

Šis modelis turėtų pakeisti 7610/6670 telefonus rinkoje. Nors esminių skirtumų tarp šių modelių ir nėra, o tai jau tampa kompanijai būdinga strategija, vistik Nokia 6630 įpučia šviežio oro į ir taip jau liepsnojantį Nokia laužą.

Taigi visų pirma išvaizda. Tik pamačius telefoną į akis krenta gana netradicinė jo forma. Tai yra ypač pastebimas išlinkimas apačioje. Iš tikrųjų jis nėra toks didelis, kaip gali pasirodyti (nuo priekinio viršelio išsikišęs tik po 2,5mm į abi puses), o ir telefoną rankoje laikyti nuo to tik patogiau. Visa kita - standarinis Nokia telefonas.

Kitas dalykas, tai aiškiai matomas vietos taupymas. Telefono klaviatūra yra labai žemai nuleista apačioje, žinoma tai didelio diskomforto nesukelia, bet pradžioje gali būti neįprasta. Nepaisant to, kad mygtukai labai arti vienas kito, juos spaudyti tikrai nėra sunku. Pirma jie visi kieti ir spaudosi gan kietai, todėl visad aiškiai jauti ką paspaudei, antra, visi mygtukai išgaubti į viršų, todėl juos nėra sunku atskirti vieną nuo kito net tamsoje.

Telefono šonuose yra du mygtukai, tai rinkimo balsu ir telefono įjungimo/išjungimo mygtukas. Aparato kairėje, šone yra rinkimo balsu mygtukas. Jis yra ir nepatogus, ir nepraktiškas. Kadangi visa klaviatūra yra labai žemai, ranką įpranti laikyti žemai, o tas mygtukas yra vos ne pačiame viršuje, taigi jei pvz., nori spausti 0 ir poto skambinimo balsu mygtuką reiks pakeisti rankos padėtį. Pats mygtukas yra tarsi griovelyje ir spaudosi sunkiai, todėl vien mintis apie jo paspaudimą išmuša norą darytis balso žymas. Deja, panaši situacija yra ir su išjungimo/įjungimo mygtuku, kuris yra dešiniajame šone. Žinoma smagu, kad Nokia pagaliau pakeitė įjungimo mygtuko vietą ir nuėmė jį nuo telefono viršaus. Deja jį spausti irgi nėra labai patogu, bet situacija geresnė negu su rinkimu balsu.

Taip pat dešiniajame šone yra Hot-swap Dual voltage RS-MMC kortelės lizdas. Kortelę galima pakeisti neišjungus telefono, kas yra labai patogu. Telefono apačioje yra pop-port jungtis ir kroviklio lizdas, viskas pakankamai aišku. Taip pat labai įdomus daiktas – šviesos diodas telefono priekyje. Siekiant maksimaliai taupyti bateriją šis diodas pagal apšvietimo lygį patalpoje sustiprina ekrano apšvietimą arba išjungia klaviatūros apšvietimą, neaišku kiek tai taupo bateriją, tačiau dažnai tenka nusivilti kai staigiai perėjus iš šviesios patalpos į tamsią telefono klaviatūros apšveitimas įsijungia tik po keletos sekundžių.

Dabar apie telefono vidų. Šiame telefone veikia Symbian OS 8.0 operacinė sistema. Pagrindinė šios OS naujovė yra ta, kad ji pritaikyta dirbti W-CDMA tinkluose. Nors telefonas ir yra pritaikytas 3G tinklams, tačiau, kad galėtų pilnai funkcionuoti jam yra būtina priekinė kamera (vaizdo pokalbiams) deja tokio daikto telefone nėra (ją galima įsigyti papildomai). Iš OS naujovių verta paminėti galimybę iš telefono perkelti failus į nuotolini serverį, 3D java palaikymas ir, lyginant su ankstesnėmis versijomis, išplėsta galerija. Visai tai matosi per 174x208 taškų ir 65 tūkstančių spalvų TFT ekraną. Ekranas nublanksta prie tiesioginių saulės spindulių, tačiau didžiąją dalį informacijos vistiek galima įžiūrėti.

Labai nustebino telefono mp3 failų grotuvas, puikiai atkuriantis stereo garsą ausinėse ir žemus dažnius, kai kuriais aspektais jį būtų galima lyginti net su tikrais mp3 grotuvais.

Šiame telefone Nokia panaudojo vieną naujausių savo technikos pasiekimų – ARM5 procesorių. ARM5 veikia 210 MHz sparta ir, iš tiesų, tai sparčiausias iki šiol sukurtas Nokia telefonas, bandymų metu smarkiai aplenkęs iki šiol sukurtus "greituolius"

SPMark 04 įvertinimai:

6630 7610 N-Gage
3D score 985 550 470
Details
3D Game 14.5 fps 9.11 fps 8.21 fps
3D FillRate 3.4 Mtexel/s 1.79 Mtexel/s 1.75 Mtexel/s
3D Poly count 67.3 Ktriangle 33.1 Ktriangle 27.4 Ktriangle

Kitas dalykas, tai greičio panaudojimas. Deja, naršant po meniu ar darant dauguma įprastų darbų telefonu, didelio pagreitėjimo nesijaučia, aišku žaidžiant 3D žaidimus arba naudojant daug resursų reikalaujančias programas telefonas veikia pastebimai greičiau.

Symbian 8.0 platforma iš esmės neatneša nieko naujo vartotojo sąsajoje, pagrinde išlieka tie patys trūkumai, atėję nuo 7650 laikų. Nėra galimybės kurti aplanką aplanke, negalima pervadinti rinkmenų, esant meniu, nerodoma juosta šone, todėl neaišku, kokio ilgio yra meniu ar punktas. Visa kita - techninė dalis. Telefonas turi savybę persikrauti, kai jam trūksta operatyviosios atminties (RAM). Deja, to pasekoje, naudojant interneto naršykles, kaip Opera ar kitos, dažnai bekraunant puslapį gali tekti išvysti kaip telefonas persikrauna (Tai galima išspręsti įdiegus naujesnę naršyklės versiją).

Papeikiant telefoną būtu galima paminėti kameros nustatymus, yra tik dvi pasirinktinos nuotraukų raiškos (640x480 ir 1280x960). Taigi, jei, pavyzdžiui, nori nufotografuoti žmogų, tam, kad užsidėtum jo nuotrauką prie numerio, kai jis skambina, teks daryti 640x480 dydžio nuotrauką kuri užima apie 90kb, bet apie kamerą vėliau. Klausantis mp3 negalima pvz., iš pirmos dainos perjungti į aštuntą pačiame grotuve, reikia eiti per funkcijas, o visas grojaraštis ekrane nerodomas. Negalima padaryti, kad nustatyas žadintuvo aliarmas būtu kartojamas nuolat.

Kamera
Bene svarbiausia šio telefono dalis – visapusiškai išgirta gamintojų ir nepatikliai vertinta kritikų. 4,5mm skersmens objektyvas, su 1,2 MPx skiriamosios gebos vaizdo ieškikliu (daromos 1,2mpx -1280x960 nuotraukos) yra šio telefono puošmena. Kaip ir daugumos telefonų nuotraukos gerai apšveistoje patalpoje išeina puikios, tačiau esant intensyviam apšvietimui šis telefonas neišlaiko spalvų balanso ir visas vaizdas atrodo tarsi pro mėlynus akinius. Laimė tai pasitaiko nedažnai. Kitas dalykas, tai fotografavimas prieblandoje. Čia telefonas irgi nesublizga, nes nuotraukose atsiranda gana didelių taškelių ant vaizdo. Dalinai problemą išsprendžia naktinio rėžimo įjungimas, o visiškai – Nokia PD-2 blykstė, kurią galima įsigyti atskirai.

Labai maloniai nustebau, kad telefonas veikia ir be SIM kortelės. Taip pat patiko tai, kad ant korpuso esanti kamera apjuosta guma, kuri yra išsikišusi iš po dangtelio, todel padėjus telefona ant stalo kamera nesibraižo, minusas, kad kamera turi tik vieną apsaugini stikla, o labai norėtųsi, kad jis būtų ir ant viršelio.

Labai patiko naršymo internete greitis (bitės tinkle) GPRS testas Vilniuje rodė apie 25kb/s (17kb/s, 30kb/s, 33kb/s, 24kb/s, 20kb/s, 15kb/s)

Telefonas palaiko:

  • GPRS – iki 27.14 kbps
  • EDGE – iki 65.28 kbps
  • UMTS – iki 248.80 kbps
  • Duomenų perdavimo technologijas.

Visas šio telefono galimybes galėsime išbandyti tik tada, kai kuris nors iš Lietuvos operatorių pradės teikti 3-ios kartos ryšį, tada šis telefonas parodys tikrąją savo vertę. Ar verta jį pirkti dabar? Vienareikšmiško atsakymo pateikti negaliu, žinoma tai būtų puiki investicija į ateitį, tačiau Nokia jau yra išleidusi Nokia 6680 modelį (patobulinta 6630 versija) kuris turi dvi kameras, todėl galės visiškai išnaudoti 3G tinklų privalumus, nors manau ir 6630 jam ne ką nusileistų. Tai tikrai geras, stabiliai veikiantis aparatas, užtikrinantis, kad nebus morališkai pasenęs net po metų ar daugiau, o dabar tai tikrai puikus pasirinkimas siekiantiems maksimalumo už mažiausią kainą.


Komentarų nėra

Jūsų komentaras